Шпичак, Олександр Михайлович (доктор економічних наук; професор; академік НААН; завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій; Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки").
    Енергетичний підхід щодо оцінки трансформацій в сільському господарстві через призму фізіократичних поглядів у контексті інноваційних процесів [Текст] / О. М. Шпичак, О. В. Боднар // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2015. - № 10. - С. 5-16. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка
   Экономика

   Економіка сільського господарства

   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    Украина

    США

    Франція

    Франция

Кл.слова (ненормовані):
аграрна сфера -- аграрная сфера -- сільське господарство -- сельское хозяйство -- інноваційні процеси -- инновационные процессы -- фізіократичний світогляд -- физиократическое мировоззрение -- трудова теорія вартості -- трудовая теория стоимости -- трансформація енергії -- трансформация энергии -- енергетичні ресурси -- энергетические ресурсы -- енергія Сонця -- энергия Солнца -- сонячна енергія -- солнечная энергия -- фотосинтез -- витрати енергії -- расходы энергии -- продукція рослинництва -- продукция растениеводства -- енергетичний вихід -- энергетический выход
Анотація: Досліджено процес енергетичних трансформацій у сільському господарстві з позицій фізіократичного світогляду, що проявляються в об'єктивній необхідності нарощування та збереження енергії Сонця на Землі у зв'язку зі збільшенням населення на планеті й підвищенням рівня якості життя людей. Сформоване комплексне бачення цих проблем з урахуванням організаційно-технологічних, людських, інвестиційних і особливо інноваційних факторів, що діють у передових країнах світу й Україні зокрема. На основі концептуального підходу, запропонованого С. Подолинським, здійснено у галузі рослинництва енергетичну оцінку балансу використаних під урожай та винесених у вигляді зібраного врожаю ресурсів, що дало можливість виявити причини трансформаційних процесів у сільському господарстві та об'єктивніше їх оцінити. Виявлено, що в розвинутих країнах світу (США, Франція) й в Україні при зменшенні енергетичних ресурсів, вкладених у землю, енергетичний вихід продукції рослинництва на 1 га зібраної площі протягом досліджуваного періоду збільшується як у цілому по продукції рослинництва, так і по кукурудзі зокрема. Встановлено, що трансформаційні процеси у сільському господарстві відбуваються за рахунок якісних трансформацій видів використаних ресурсів, заміни їх на результативніші, які практично забезпечують більші перетворення теплової сонячної енергії у вищі форми, зменшують її розсіювання та відповідно сприяють ефективнішому її використанню.


Дод.точки доступу:
Боднар, Ольга Василівна (кандидат економічних наук; старший науковий співробітник; завідувач відділу ціноутворення, кон'юнктури та інфраструктури ринку; Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки" ); Подолинський, Сергій (український громадський і політичний діяч; лікар; соціолог; економіст; публіцист ; 1850-1891 рр.) \о нем\