Исмаилов, Мурсал (доктор экономических наук; Институт Экономики Национальной Академии Наук Азербайджана).
    Анализ и оценка современного состояния продовольственной безопасности в Азербайджане / М. Исмаилов, Ф. Исмаилов // Економіст : науково-практичний журнал. - 2011. - № 7. - С. 62-64 : табл. - Библиогр. в конце ст.
УДК
ББК 65.7
Рубрики: Экономика
   Экономика развивающихся стран, 1995-2009 гг.

   Економіка

   Економіка країн, що розвиваються, 1995-2009 рр.

   Азербайджан
Кл.слова (ненормовані):
экономика развивающихся стран -- развивающиеся страны -- национальные экономики -- аграрная политика -- качество жизни -- продовольственная безопасность -- продукты питания -- производство продуктов питания -- потребление продуктов питания -- сельскохозяйственная статистика -- економіка країн, що розвиваються -- національні економіки -- аграрна політика -- якість життя -- продовольча безпека -- продукти харчування -- виробництво продуктів харчування -- споживання продуктів харчування -- сільськогосподарська статистика
Анотація: Продовольственная безопасность - надежное обеспечение потребности населения страны необходимыми продуктами питания за счет существующих возможностей. Это важный приоритет аграрной политики государства. При этом в республике делается все, чтобы в обеспечении населения основными продуктами питания все большую роль играло местное производство. В статье дается анализ, оценка и делаются выводы по современному состоянию продовольственной безопасности в Азербайджане.


Дод.точки доступу:
Исмаилов, Фазил (доктор экономических наук; Гянджинский Государственный Университет)

Є примірники у відділах: всього 1 : ЧЗНЛ (1)
Вільні: ЧЗНЛ (1)




    Шлапак, О. (здобувач ступеня кандидата економічних наук; ДУ "Інститут економіки та прогнозування НАН України").
    Продовольча безпека і роль тваринництва в її забезпеченні / О. Шлапак // Економіка України : науковий журнал. - 2012. - № 12. - С. 83-91 : табл. - Библиогр. в сносках
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка
   Економіка сільського господарства

   Экономика

   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
національна безпека -- продовольча безпека -- тваринництво -- економічна доступність продовольства -- теорія Мальтуса -- Мальтуса теорія -- мальтузіанство -- теорія Рікардо -- Рікардо теорія -- теорія заробітної плати -- голод -- недоїдання -- споживання продуктів харчування -- продукти харчування -- продукція сільського господарства -- национальная безопасность -- продовольственная безопасность -- животноводство -- экономическая доступность продовольствия -- теория Мальтуса -- Мальтуса теория -- мальтузианство -- теория Рикардо -- Рикардо теория -- теория заработной платы -- голод -- недоедание -- потребление продуктов питания -- продукты питания
Анотація: Розглянуто теоретичні основи забезпечення продовольчої безпеки, окреслено її сучасний стан, проблеми України та роль багатогалузевого тваринництва в її розв'язанні.


Дод.точки доступу:
Продовольча та сільськогосподарська організація ООН \о ней\; Продовольственная и сельскохозяйственная организация ООН \о ней\; UN FAO, міжнародна організація \о ней\

Є примірники у відділах: всього 1 : ЧЗНЛ (1)
Вільні: ЧЗНЛ (1)




    Пасхавер, Б. Й. (доктор економічних наук; професор; академік НААН; головний науковий співробітник).
    Сучасний стан продовольчої безпеки / Б. Й. Басхавер // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2014. - № 4. - С. 5-12 : портр.; а-табл. - Библиогр. в конце ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка сільського господарства
   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    США

Кл.слова (ненормовані):
продовольча безпека -- продовольственная безопасность -- домогосподарства -- домохозяйства -- рівень доходів -- уровень доходов -- продукти харчування -- продукты питания -- норми харчування -- нормы питания -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания -- продовольче споживання -- продовольственное потребление -- купівельна спроможність населення -- покупательная способность населения -- споживчі ціни -- потребительские цены
Анотація: Пропонується система показників і методів для аналізу рівня продовольчої безпеки та його динаміки. Особлива увага приділяється методам самооцінки населенням обмеженості споживчих можливостей через нестачу коштів. Нині при соціологічних опитуваннях дві третини респондентів відносять себе до групи бідних. Показано вплив інфляційного процесу на купівельну спроможність населення на продовольчому ринку. Наразі в Україні середньодушове споживання м'ясо-молочних продуктів і фруктів на 30-40% нижче медичних рекомендованих норм здорового харчування. Зазначено значне відставання від розвинутих країн за рівнем розвитку підприємств громадського харчування. Наведено кількісні характеристики тенденцій та сучасного стану продовольчого споживання.





    Береговий, К. В. (аспірант).
    Принципи формування продовольчої безпеки України / К. В. Береговий // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2014. - № 5. - С. 109-113 : рис. - Библиогр. в конце ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка сільського господарства
   Экономика сельского хозяйства

   Україна
Кл.слова (ненормовані):
агропродовольча сфера -- агропродовольственная сфера -- продовольча безпека -- продовольственная безопасность -- продукти харчування -- продукты питания -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания -- раціон харчуваня -- рацион питания -- доступность продуктов питания -- доступність продуктів харчування -- державна політика -- государственная политика -- аграрна політика -- аграрная политика
Анотація: Досліджено основні шляхи формування державою продовольчої безпеки України. Доведено, що основою її формування є створення економічного механізму, який стимулював би розвиток агропродовольчої сфери, оскільки вона може стати базовою передумовою для ширшого розвитку всієї економіки та формування вищого рівня продовольчої безпеки. В основі формування продовольчої безпеки держави, на нашу думку, повинно бути випереджаюче зростання вкладень у людину порівняно з матеріальною базою виробництва. Запропоновано основні соціальні індикатори, що дадуть можливість адекватно реагувати на небезпечні соціальні явища, також розроблено схему шляхів формування й реалізації державної політики продовольчої безпеки.





    Пасхавер, Борис Иосифович (доктор экономических наук; профессор).
    Тенденції та проблеми національного продовольчого споживання / Б. Й. Пасхавер // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2014. - № 10. - С. 5-13 : табл. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка сільського господарства
   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    Украина

    США

Кл.слова (ненормовані):
продовольча безпека -- продовольственная безопасность -- продукти харчування -- продукты питания -- споживчі ціни -- потребительские цены -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания -- продовольче споживання -- продовольственное потребление -- продовольчі витрати -- продовольственные расходы -- доходи населення -- доходы населения -- інфляційний процес -- инфляционный процесс -- бюджетна продовольча допомога -- бюджетная продовольственная помощь
Анотація: Досліджено та проаналізовано основні показники продовольчого споживання в Україні порівняно зі статистикою США. На сучасному етапі головною проблемою забезпечення продовольчої безпеки стають вже не стільки кількісні характеристики харчування нації, скільки зменшення частки доходів населення, що проїдається. За цим показником Україна значно поступається розвинутим країнам. Зосереджено увагу на необхідності узгодження інтересів виробників і споживачів продовольства. Під цим кутом зору розглянуто вартий запозичення досвід США щодо суттєвої адресної бюджетної продовольчої допомоги нужденним верствам населення. Динаміка національного продовольчого споживання визнається критерієм доцільності й успішності соціально-економічних перетворень.

Утримувачі документа:
КЗК ДОУНБ




    Голій, Наталія Петрівна (аспірант; Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки").
    Вплив структури доходів і витрат домогосподарств на рівень життя сільського населення [Текст] / Н. П. Голій // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2015. - № 6. - С. 115-123 : табл.-3; рис.-4. - Библиогр. в конце ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка сільського господарства
   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
сільські домогосподарства -- сельские домохозяйства -- господарства населення -- хозяйства населения -- сільське населення -- сельское население -- рівень життя -- уровень жизни -- сукупні ресурси -- совокупные ресурсы -- грошові доходи -- денежные доходы -- сукупні витрати -- совокупные расходы -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания
Анотація: Розглянуто основні джерела формування та напрями використання одержуваних доходів сільського населення України, які безпосередньо впливають на формування структури сукупних витрат сільських домогосподарств. Проаналізовано позитивні й негативні зміни в структурі доходів і витрат домогосподарств. Вивчено вплив структури доходів та витрат домогосподарств на якість і рівень життя сільського населення. Визначено напрями підвищення споживчих можливостей селян на основі зростання їхніх доходів. Наведено пріоритетні напрями першочергового спрямування можливих додаткових коштів сільськими домогосподпрствами. Запропоновано основні заходи створення необхідних організаційно-економічних умов для підвищення рівня доходів та поліпшення якості життя сільського населення України.





    Сіднєва, Ж.К. (кандидат економічних наук; доцент кафедри менеджменту Національного університету харчових технологій).
    Актуальні аспекти забезпечення продовольчої безпеки України [Текст] / Ж.К. Сіднєва, Н. Ю. Кузьмінська // Формування ринкових відносин в Україні : Збірник наукових праць. - 2015. - № 11. - С. 29-33 : табл., граф. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ, БІБЛІОТЕЦІ
ББК 65.050в + 65.32(4УКР)-2
Рубрики: Экономика
   Економіка

   Экономика сельского хозяйства, 1990-2013 гг.

   Економіка сільського господарства, 1990-2013 рр.

   Украина
    Україна

Кл.слова (ненормовані):
качество продуктов питания -- якість продуктів харчування -- оценочные критерии -- оціночні критерії -- потребление продуктов питания -- споживання продуктів харчування -- продовольственная безопасность -- продовольча безпека -- продовольственная независимость стран -- продовольча незалежність країн -- продовольствие -- продовольство -- теоретические аспекты -- теоретичні аспекти -- достаточность продуктов питания -- достатність продуктів харчування -- экономическая доступность продуктов питания -- економічна доступність продуктів харчування
Анотація: Розглянуто основні критерії оцінки забезпечення продовольчої безпеки: продовольча незалежність країни, фізична та економічна доступність продовольства та якість продуктів харчування.

Утримувачі документа:
Днепропетровская ЦГБ : г.Днепропетровск

Дод.точки доступу:
Кузьмінська, Н.Ю. (кандидат економічних наук; доцент кафедри економіки та підприємництва Київського політехнічного інституту)




    Шушпанов, Дмитро Георгійович (кандидат економічних наук; доцнт кафедри гуманітарних ресурсів управління та регіональної економіки Тернопільського національного економічного університету; м.Тернопіль).
    Соціально-економічні особливості споживання продуктів харчування та їх вплив на стан здоров'я населення України [Текст] / Дм. Г. Шушпанов // Актуальні проблеми економіки : Науковий економічний журнал. - 2016. - № 7. - С. 344-356 : табл., граф. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.495(4УКР)в6-05
Рубрики: Экономика
   Економіка

   Экономика здравоохранения

   Економіка охорони здоров'я

   Украина
    Україна

Кл.слова (ненормовані):
благосостояние населения -- добробут населення -- доходи населення -- доходы населения -- экономическая безопасность государства -- економічна безпека держави -- группы риска -- групи ризику -- демографические группы -- демографічні групи -- денежные доходы -- грошові доходи -- децильные группы -- децильні групи -- домохозяйства -- домогосподарства -- доступность продуктов питания -- доступність продуктів харчування -- здоровье населения -- здоров'я населення -- качество продуктов питания -- якість продуктів харчування -- якість харчування -- качество питания -- потребление продуктов питания -- споживання продуктів харчування -- продовольственная безопасность -- продовольча безпека -- продукты питания -- продукти харчування -- социально-экономические особенности -- соціально-економічні особливості -- энергетическая ценность -- енергетична цінність -- смертность населения -- смертність населення
Анотація: Виявлено сучасні особливості споживання продуктів харчування різними демографічними та соціально-економічними групами населення (за статтю, віком, сімейним становищем, соціальним статусом, доходом та місцем проживання) в Україні. У результаті виділено групи ризику серед населення, для яких споживання продуктів харчування є однією з провідних детермінант здоров'я. Оцінено роль енергетичної цінності спожитих продуктів харчування для здоров'я різних децильних груп населення України. Окреслено пріоритетні напрями поліпшення доступності та якості харчування з метою збереження здоров'я населення.

Утримувачі документа:
Днепропетровская ЦГБ : г.Днепропетровск




    Пасхавер, Б. Й. (доктор економічних наук; професор; академік НААН; головний науковий співробітник; Державна установа "Інститут економіки та прогнозування HAH України").
    Платоспроможний продовольчий попит [Текст] / Б. Й. Пасхавер // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2016. - № 9. - С. 51-61 : табл. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка
   Экономика

   Економіка сільського господарства

   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
агропродовольчий комплекс -- агропродовольственный комплекс -- продовольча безпека -- продовольственная безопасность -- купівельна спроможність населення -- покупательная способность населения -- доходи населення -- доходы населения -- доходи домогосподарств -- доходы домохозяйств -- продовольчий попит -- продовольственный спрос -- платоспроможний попит -- платежеспособный спрос -- споживчі витрати домогосподарств -- потребительские расходы домохозяйств -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания -- продовольчий ринок -- продовольственный рынок -- агропродовольчі товари -- агропродовольственные товары -- зовнішня торгівля -- внешняя торговля -- експорт товарів -- экспорт товаров -- виробництво зернових культур -- производство зерновых культур -- антикризова політика -- антикризисная политика
Анотація: Проаналізовано тенденції платоспроможного попиту на продукцію та послуги виробників агропродовольчого комплексу й пошук можливостей його відбудови після кризовог о скорочення.

Утримувачі документа:
КЗК ДОУНБ




    Лаврук, Віталій Валерійович (кандидат економічних наук; доцент; Подільський державний аграрно-технічний університет).
    Модернізація галузі тваринництва як умова продовольчого забезпечення населення України [Текст] / В. В. Лаврук // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2016. - № 12. - С. 43-50 : табл.; рис. - Библиогр. в конце ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 45/46
Рубрики: Сільське господарство
   Сельское хозяйство

   Тваринництво в цілому

   Животноводство в целом

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
продовольче забезпечення -- продовольственное обеспечение -- продукти харчування -- продукты питания -- тваринництво -- животноводство -- сільськогосподарські підприємства -- сельскохозяйственные предприятия -- велика рогата худоба -- крупный рогатый скот -- поголів'я ВРХ -- поголовье КРС -- тваринницька продукція -- животноводческая продукция -- виробництво продукції тваринництва -- производство продукции животноводства -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания -- економічна модернізація -- экономическая модернизация
Анотація: Розглянуто теоретичні й практичні аспекти та визначено сутність, значення і необхідність запровадження економічної модернізації в основних галузях тваринництва з метою підвищення ефективності його подальшого розвитку, збільшення обсягів виробництва нових видів тваринницької продукції для забезпечення потреб у ній населення. Встановлено, що запровадження сучасних нововведень у тваринництві грунтується в основному на підвищенні ефективності виробництва якісної екологічно безпечної тваринницької продукції для сприяння здоровому харчуванню населення. Значну увагу приділено дослідженню стану виробництва й споживання тваринницької продукції у різних регіонах країни. Використання системного підходу і методів економічного аналізу уможливило виявити незадовільну ситуацію із забезпеченням населення основними продуктами харчування тваринного походження.

Утримувачі документа:
КЗК ДОУНБ




    Кириленко, Іван Григорович (доктор економічних наук; професор; член-кореспондент НААН; заступник голови Комітету Верховної Ради України з питтань науки і освіти).
    Продовольча безпека України в світлі сучасних тенденцій світової економіки [Текст] / І. Г. Кириленко, В. Є. Івченко, В. В. Дем’янчук // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2017. - № 8. - С. 5-14 : рис. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка
   Экономика

   Економіка сільського господарства

   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
аграрний сектор -- аграрный сектор -- сільське господарство -- сельское хозяйство -- продовольча безпека -- продовольственная безопасность -- продукти харчування -- продукты питания -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания -- енергетична цінність раціону -- энергетическая ценность рациона -- виробництво сільськогосподарської продукції -- производство сельскохозяйственной продукции -- експорт сільськогосподарської продукції -- экспорт сельскохозяйственной продукции -- ціни на продукти харчування -- цены на продукты питания -- індекси споживчих цін -- индексы потребительских цен -- державна політика -- государственная политика -- адміністративно-територіальна реформа -- административно-территориальная реформа
Анотація: Проведено аналіз динаміки виробництва основної продукції сільського господарства України й фондів споживання продуктів харчування населення України за період 2013-2017 років (з урахуванням відповідних очікувань і прогнозів). Досліджено основні індикатори продовольчої безпеки, зокрема, показники достатності споживання основних продуктів харчування, їх економічної доступності, енергетичної цінності раціону у 2013-2015 роках, визначені оцінки достатності споживання основних продуктів харчування в Україні у 2016-2017 роках. Надано пропозиції стосовно поточних і довгострокових заходів у забезпечення продовольчої безпеки держави.

Перейти к внешнему ресурсу: текст статьи
Утримувачі документа:
КЗК ДОУНБ

Дод.точки доступу:
Івченко, Вадим Євгенович (заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин); Дем’янчук, Володимир Віталійович (кандидат сільськогосподарських наук; помічник-консультант народного депутата України)




    Сегеда, Сергій Андрійович (кандидат економічних наук; доцент кафедри; Вінницький торговельно-економічний інститут).
    Аграрно-продовольче забезпечення населення України [Текст] / С. А. Сегеда // Економіка АПК : міжнародний науково-виробничий журнал . - 2017. - № 10. - С. 40-48 : табл. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 65.32
Рубрики: Економіка
   Экономика

   Економіка сільського господарства

   Экономика сельского хозяйства

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
продовольча безпека -- продовольственная безопасность -- продукти харчування -- продукты питания -- споживання продуктів харчування -- потребление продуктов питания -- норми споживання -- нормы потребления -- виробництво продукції тваринництва -- производство продукции животноводства -- урожайність сільськогосподарських культур -- урожайность сельскохозяйственных культур -- споживання продукції тваринництва -- потребление продукции животноводства -- доходи населення -- доходы населения -- грошові доходи населення -- денежные доходы населения -- життєвий рівень населення -- жизненный уровень населения -- економічна доступність продовольства -- экономическая доступность продовольствия
Анотація: Досліджено стан та основні проблеми формування і функціонування аграрно- продовольчого забезпечення населення України. Визначено негативний вплив низьких доходів населення на норми та структуру споживання основних продуктів харчування. Обгрунтовано висновок про необхідність державної підтримки управління економікою як мотиваційного чинника збільшення обсягів аграрно-продовольчої продукції.

Перейти к внешнему ресурсу: текст статьи
Утримувачі документа:
КЗК ДОУНБ