Формирование хромосомной и микросателлитной нестабильности в клетках крови онкологических больных при комбинированном воздействии [[i]]in vitro[[/i]] ионизирующей радиации и комутагенов / Э. А. Дёмина [и др.] // Доповіді Національної Академії наук України. - 2015. - № 5. - С. 165-172 : ил. - Библиогр. в конце ст. - В ОБЛ. БИБЛИОТЕКЕ
УДК
ББК 28.707.2
Рубрики: Медицина
   Биохимия человека

   Біохімія людини

Кл.слова (ненормовані):
облучение -- нестабильность генома -- аскорбиновая кислота -- аберрации хромосом -- микросателлитная нестабильность -- комутагенные эффекты -- лимфоциты -- онкогинекология -- радиационная онкология -- опромінення -- нестабільність генома -- аскорбинова кислота -- аберації хромосом -- мікросателітна нестабільність -- комутагенні ефекти -- лімфоцити -- онкогінекологія -- радиаційна онкологія
Анотація: Впервые изучены качественные и количественные закономерности формирования нестабильности генома в облученных соматических клетках онкологических больных под влиянием комутагена аскорбиновой кислоты. В зависимости от концентрации препарата комутагенные эффекты проявлялись в повышении частоты аберраций хромосом в 1,4-1,7 раза за счет снижения эффективности системы репарации повреждений. Полученные данные целесообразно учитывать в радиационной онкологии для контроля назначения больным препаратов с комутагенными свойствами, для предупреждения развития вторичных опухолей.

Перейти к внешнему ресурсу: \\tower-2008\textlok\Адвокат\\Доповіді НАН Укр_2015_5\24.pdf
Утримувачі документа:
НТБ НТУ "ХПІ"

Дод.точки доступу:
Дёмина, Э. А.; Иванкова, В. С.; Пилипчук, Е. П.; Зеленая Л. Б.




    Пилипчук, О. П.
    Закономірності формування комутогенезу в опромінених соматичних клітинах людини [Текст] / О. П. Пилипчук, Е. А. Дьоміна // Доповіді Національної Академії наук України : Науково-теоретичний журнал. - 2015. - № 8. - С. 131-136 : ил. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ . - ISSN 1025-6415
УДК
ББК 28.04
Рубрики: Биология
   Общая генетика

   Біологія

   Загальна генетика

Кл.слова (ненормовані):
комутогени -- комутагены -- лімфоцити периферичної крові -- лимфоциты периферической крови -- аберації хромосом -- аберрации хромосом -- верапаміл -- верапамил -- аскорбінова кислота -- аскорбиновая кислота -- іонізуюча радіація -- ионизирующая радиация
Анотація: Досліджено закономірності формування комутагенних ефектів в опромінених клітинах (T-лімфоцитах) здорових осіб під впливом верапомілу та аскорбіновою кислоти.


Дод.точки доступу:
Дьоміна, Е. А.




    Біда, Дарія.
    Вітамін С / Дарія Біда // Колосок : науково-популярний природничий журнал для дітей. - 2016. - № 1. - С. 38–43 : цв.ил. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ . - ISSN 2221-2256
ББК 51.230
Рубрики: Гигиена питания
   Гігієна харчування

Кл.слова (ненормовані):
вітамини -- витамины -- аскорбінова кислота -- аскорбиновая кислота -- імунна система -- имунная система -- харчова домішка -- пищевая добавка -- авітаміноз -- авитаминоз -- расстройства здоровья -- розлади здоров’я
Анотація: Про значення втаміну С для життєдіяльності організму, авітамінози та розлади імунної системи у наслідок авітамінозів популярно у статті. Приведена таблиця вмісту вітаміну С у деяких продуктах.





   
    Role of antioxidants in the protection against the combined effect of Cd, Zn, and Ni in wheat [Текст] / V. M. Gryshko [и др.] // Доповіді Національної Академії наук України : Науково-теоретичний журнал. - 2016. - № 5. - С. 110-116 : il. - Bibliography is at the end of the article. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ . - ISSN 1025-6415
УДК
ББК 28.073
Рубрики: Біологія
   Загальна фізіологія

   Биология

   Общая физиология

Кл.слова (ненормовані):
lipid peroxidation -- ascorbic acid -- glutathione -- cadmium -- nickel -- zinc -- пероксидне окиснення ліпідів -- аскорбінова кислота -- глутатіон -- кадмій -- нікель -- цинк -- пероксидное окисление липидов -- аскорбиновая кислота -- глутатион -- кадмий -- никель
Анотація: The effect of the combined treatment with Cd, Zn, and Ni on the accumulation of these metals, growth, and contents of antioxidants in wheat roots is studied. The metals were added in two concentrations to the nutrient solution for seedlings, and the higher one had a stronger effect on the studied parameters. The heavy-metal tolerances of 8 wheat varieties are compared in order to select the most tolerant (Kuial’nik) and most sensitive one (Sonechko) for biochemical studies. The heavy-metal uptake and, subsequently, the lipid peroxidation are smaller in the tolerant genotype, than in the sensitive one. The higher glutathione concentration in the tolerant genotype under control conditions could contribute to the improved heavy-metal tolerance. The metal-induced decrease in the glutathione content can be an indicator of the increased phytochelatin synthesis. The great tolerance of Kuial’nik can be explained by its decreased heavy-metal uptake and the greater glutathione-based antioxidant capacity.

Перейти к внешнему ресурсу: \\tower-2008\textlok\Адвокат\\Доповіді НАН Укр_2016_5\16.pdf

Дод.точки доступу:
Gryshko, V. M.; Artiushenko, Т. А.; Boldizsar, A.; Kocsy, G.




    Богданова, Вікторія.
    Чому продукти кислі на смак? / В. Богданова // Колосок. - 2016. - № 8. - С. 10-15 : фото.цв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
Рубрики: Органічна хімія
   Органическая химия

Кл.слова (ненормовані):
вкусы -- смаки -- органи чуття -- органы чувств -- химические вещества -- хімічні речовини -- химические соединения -- хїмічні сполуки -- кислоты -- кислоти -- уксусная кислота -- оцтова кислота -- аскорбиновая кислота -- аскорбінова кислота -- муравьиная кислота -- мурашина кислота -- лимонная кислота -- лимонна кислота -- щавелевая кислота -- щавлева кислота -- молочные продукты -- молочні продукти -- витамин С -- вітамін С -- кислий смак -- кислый вкус
Анотація: Про смаки у нашому житті, а беспосередньо про кислий смак. Про природні кислоти, рослини, які мають кислий смак, про синтетичні кислоти та про їхню роль у житті людини.





    Прісс, О. П.
    Вплив теплової обробки біологічно активними речовинами на функціонування системи низькомолекулярних антиоксидантів під час зберігання плодів перцю [Текст] / О. П. Прісс, Н. П. Загорко // Вісник Національного технічного університету “ХПІ”. Серія: Нові рішення в сучасних технологіях. - Харків, 2016. - Вип. 12(1184). - С. 169-175 : ил. - Бібліогр. в кінці ст. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
Рубрики: Пищевые производства
   Переработка плодов и овощей

   Харчові виробництва

   Переробка плодів та овочів

Кл.слова (ненормовані):
антиоксиданти -- антиоксиданты -- малоновий діальдегід -- малоновый диальдегид -- аскорбінова кислота -- аскорбиновая кислота -- фенольні речовини -- фенольные вещества -- каротиноїди -- каротиноиды -- переробка овочів -- переработка овощей -- плоди перцю -- плоды перца
Анотація: Досліджено вплив теплової обробки біологічно активними речовинами бактерицидної антиоксидантної дії на утилізацію продуктів перекисного окислення ліпідів аскорбіновою кислотою, фенольними речовинами і каротиноїдами перцю протягом зберігання. Встановлено, що сумісний вплив теплової обробки і антиоксидантних речовин гальмує розвиток окисного стресу в 1,7.2 рази в залежності від гібриду перцю. Обробка пригнічує вплив окисних ферментів, що сприяє збереженню на 20% більше аскорбінової кислоти, на 10% фенольних речовин і на 20 ... 30% каротиноїдів. Між рівнем малонового діальдегіду і вмістом низькомолекулярних сполук встановлений сильний обернений зв'язок (r = -0,90 ... -0,92), що свідчить про їхню участь в утилізації активних форм кисню під час зберігання перцю.



Дод.точки доступу:
Загорко, Н. П.