Головна
Авторизація
Прізвище
№ читательского билета
 

Бази даних


Статті, доповіді, тези- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: <.>K=традиційне харчування<.>
Загальна кількість знайдених документів : 7
Показані документи с 1 за 7
1.


    Боренько, Надія.
    Локальні особливості народного харчування у ХХ столітті на порубіжжі Гуцульщини та Покуття / Н. Боренько // Народна творчість та етнологія. - 2013. - № 6. - С. 37-49. - Література : С.49 : 14 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.52(4Укр)
Рубрики: Этнология
   Етнологія

   Україна
    Украина

    Івано-Франківська область

    Ивано-Франковская область

    Косивський район

    Покуття

Кл.слова (ненормовані):
гуцули -- гуцулы -- гуцульская этнокультура -- еда как социокультурный феномен -- етнографія Покуття -- етнографія України -- традиционная пища -- традиційний посуд -- традиционная посуда -- традиційне харчування -- украинская традиционная пища -- українська народна їжа -- этнография религии -- этнография Украины
Анотація: Розглянуто окремі питання народного харчування на території Косивського району Івано-Франківської області. Ця місцевість ділиться на Гуцульщину та Покуття. Такій розподіл зумовлює багато відмінностей у рецептурі та приготуванні їжі.

Утримувачі документа:
НБ ДНУ
Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)

Знайти схожі

2.


    Величко, Тетяна.
    Традиції народного харчування гуцулів Верховинського району Івано-Франківської області / Т. Величко // Народна творчість та етнологія. - 2013. - № 6. - С. 49-56. - Література : С.55-56 : 20 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.52(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Україна
    Украина

    Івано-Франківська область

    Ивано-Франковская область

Кл.слова (ненормовані):
гуцули -- гуцулы -- гуцульская этнокультура -- еда как социокультурный феномен -- етнографія України -- кулинарные традиции -- кулінарні традиції -- пища традиционная -- традиційне харчування -- украинская традиционная пища -- українська народна їжа -- этнография религии -- этнография Украины
Анотація: Розглянуто систему традиційного харчування гуцулів у контексті життєзабезпечення етносу. Проаналізовано вплив глобалізаційних та міжкультурних чинників у системі сучасного харчування.

Утримувачі документа:
НБ ДНУ
Немає відомостей про примірники (Джерело у БД не знайдене)

Знайти схожі

3.


    Артух, Лідія.
    Україна у Європі. Етнокультурні паралелі (на матеріалах народного харчування) / Л. Артух // Народна творчість та етнологія. - 2014. - № 2. - С. 29-38. - Література : С.37-38: 38 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.5(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Європа
    Европа

    Україна

    Украина

Кл.слова (ненормовані):
еда как социокультурный феномен -- етнографія України -- історія харчування -- їжа -- кулинарные традиции -- кулінарні традиції -- европейская кухня -- кухня Украины -- питание человека -- традиционная пища -- традиційне харчування -- украинская кухня -- українська кухня -- харчування людини -- этнография народов Европы -- этнография Украины -- этнология Украины
Анотація: У статті розглянуто дві протилежні моделі харчування, притаманні давній єіропейській культурі: хлібну і м'ясну. На основі писемніх та археологічних джерел автор досліджує місце культури харчування України у європейському контексті.

Утримувачі документа:
НБ ДНУ

Знайти схожі

4.


    Щербань, Олена.
    Глиняний посуд у традиційній культурі харчування українців через призму наукового дослідження Варвари Щелоковської / О. Щербань // Народна творчість та етнологія. - 2014. - № 5. - С. 28-34. - Література : С.34 : 10 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.52
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
глиняні вироби -- глиняные изделия -- етнографія і етнологія України -- история питания -- история этнографии -- история этнологии -- історія етнографії -- історія етнології -- історія харчування -- культура питания -- украинская кухня -- кухня Украины -- персоналии этнографов и фольклористов -- традиционная пища -- традиційна їжа -- традиційний посуд -- традиционная посуда -- традиционное питание -- традиційне харчування -- украинская традиционная пища -- українська традиційна кухня -- українська кухня -- этнография и этнология Украины -- этнология Украины
Анотація: Проаналізовано працю Варвари Щелоковської "Пища и питье крестьян-малороссов с некоторыми относящимися сюда обычаями, поверьями и приметами" (журнал "Этнографическое обозрение", 1899 г.) у площині дослідження традиційної культури харчування українців. Досліджено внесок авторки у вивчення порушеної теми.

Перейти к внешнему ресурсу: \\tower-2008\textlok\Адвокат\\nte_5_2014.pdf

Дод.точки доступу:
Щелоковская, Варвара (этнограф) \о нем\; Пища и питье крестьян-малороссов с некоторыми относящимися сюда обычаями, поверьями и приметами \о произв.\

Знайти схожі

5.


    Русінова, Тарама.
    Традиційне харчування поліщуків: історіографічний аспект / Т. Русінова // Народна творчість та етнологія. - 2015. - № 1. - С. 39-48. - Бібліографія : 31 назва. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.52(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Україна
    Украина

Кл.слова (ненормовані):
еда -- етнографія Полісся -- етнографія України -- їжа -- народные обряды -- традиційні обряди -- традиционные обряды -- обряды украинского народа -- питание -- традиционная пища -- поліщуки -- ритуальная пища -- традиционное питание -- традиційне харчування -- украинская традиционная пища -- українська народна їжа -- этнография Украины
Анотація: Розглянуто основні напрями традиційного харчування жителів Полісся: суто їжу та її обрядовий аспект - календарні обряди із загальнопоширеними специфічними стравами й родинні обряди із нечисленними архаїчними стравами родинного, весільного і п оховального циклів. Основою дослідження є праці науковців, починаючи із середини 19 ст. і донині.


Знайти схожі

6.


    Бондаренко, Галина.
    Національна кухня в контексті запитів сучасного ринку / Г. Бондаренко, М. Бех, О. Таран // Народна творчість та етнологія. - 2015. - № 5. - С. 96-103. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
УДК
ББК 63.5(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Україна
    Украина

    Житомирська область

    Вінницька область

    Житомирская область

    Винницкая область

Кл.слова (ненормовані):
етнографія України -- национальная кухня -- національна кухня -- традиционная пища -- традиційна їжа -- практики харчування -- практика питания -- соціологія харчування -- социология питания -- традиционная культура -- традиционное питание -- традиційна культура -- традиційне харчування -- украинская кухня -- украинская народная кухня -- українська народна кухня -- украинская национальная кухня -- українська національна кухня -- українська кухня -- регіони України -- регионы Украины -- этнология Украины
Анотація: Досліджується потенціал народних традицій харчування, виробництва традиційних продуктів у сучасних ринкових умовах.


Дод.точки доступу:
Бех, Микола; Таран, Олена

Знайти схожі

7.


    Курінна, Марина.
    Типи страв у системі повсякденного харчування чехів Запорізької області (кінець ХХ - початок ХХІ століття) [Текст] / Марина Курінна // Народна творчість та етнологія. - 2016. - № 4. - С. 47-53. - Література : 14 назв. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕЦІ
УДК
ББК 63.52
Рубрики: Етнологія, 20 ст. кін.-21 ст. поч.
   Этнология, 20 ст. кон.-21 ст. нач.

   Україна
    Украина

    Запорізька область

    Запорожская область

Кл.слова (ненормовані):
поаседневная едаеда -- етнографія України -- повсякденна їжа -- кулінарні традиції -- национальные меньшинства Украины -- національні меншини в Україні -- традиционное питание -- традиційне харчування -- українська народна їжа -- украинская народная еда -- чешські переселенці -- чешские переселенцы -- типи страв -- типы блюд -- хліб -- хлеб -- виготовлення хлібу -- приготовление хлеба -- печені борошняні вироби -- печеніе мучніе изделия -- овочеві страви -- овощные блюда -- м'ясні страви -- мясные блюда -- молочні вироби -- молочные изделия
Анотація: У статті, підготовленій на основі польових матеріалів автора, проаналізовано комплекс повсякденних страв сучасних нащадків чеських переселенців, які мешкають у с. Новгородківка Мелітопольського району Запорізької області.


Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)