Головна
Авторизація
Прізвище
№ читательского билета
 

Бази даних


Статті, доповіді, тези- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
 Знайдено у інших БД:Каталог книг (1)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: <.>K=національна кухня<.>
Загальна кількість знайдених документів : 3
Показані документи с 1 за 3
1.


    Бурдейна, Т. Л. (Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д.Ушинського; Одеса).
    Трансляція етнокультурних сенсів через національну кухню / Т. Л. Бурдейна // Грані : Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах. - 2014. - № 6. - С. 40-48. - Література : С.47-48 : 7 назв
УДК
ББК 71.0
Рубрики: Культурологія
   Культурология

Кл.слова (ненормовані):
еда как социокультурный феномен -- етнокультурний сенс -- етноспільнота -- їжа як соціокультурний феномен -- коммуникация -- комунікація -- национальная кухня -- національна кухня -- паремии -- паремії -- этнокультурний смысл -- этносообщество
Анотація: Етнокультурна специфіка зберігається та передається різноманітними засобами. Національна кухня як одна із найважливіших побутових реалій теж здійснює трансляцію етнокультурних сенсів. При цьому кожна страва є своєрідним текстом з особливим семіотични м наповненням. Національна страва є одним із культурно-історичних символів народу. У кожній національній кухні існують усталені концепти, що виникли у процесі комунікації. Для українців таким концептом є борщ - один із етномаркерів українства. Приготу вання і вживання їжі є комунікацією синтетичного типу, яка продукує передачу і сприйняття інформації кінестичним, аудіальним і візуальним способами. Крім звичайних повсякденних страв є й святкові, які стають не звичайним текстом, а урочистим.


Є примірники у відділах: всього 1 : ЧЗНЛ (1)
Вільні: ЧЗНЛ (1)

Знайти схожі

2.


    Бондаренко, Галина.
    Національна кухня в контексті запитів сучасного ринку / Г. Бондаренко, М. Бех, О. Таран // Народна творчість та етнологія. - 2015. - № 5. - С. 96-103. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
УДК
ББК 63.5(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Україна
    Украина

    Житомирська область

    Вінницька область

    Житомирская область

    Винницкая область

Кл.слова (ненормовані):
етнографія України -- национальная кухня -- національна кухня -- традиционная пища -- традиційна їжа -- практики харчування -- практика питания -- соціологія харчування -- социология питания -- традиционная культура -- традиционное питание -- традиційна культура -- традиційне харчування -- украинская кухня -- украинская народная кухня -- українська народна кухня -- украинская национальная кухня -- українська національна кухня -- українська кухня -- регіони України -- регионы Украины -- этнология Украины
Анотація: Досліджується потенціал народних традицій харчування, виробництва традиційних продуктів у сучасних ринкових умовах.


Дод.точки доступу:
Бех, Микола; Таран, Олена

Знайти схожі

3.


    Пономарьова, Ірина.
    Специфічні риси в системі харчування греків Приазов'я / Ірина Пономарьова // Народна творчість та етнологія. - 2015. - № 5. - С. 24-37. - Література : 42 назви. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
УДК
ББК 63.5(4Укр)
Рубрики: Етнологія
   Этнология

   Україна
    Украина

    Приазовье

    Приазов'я

Кл.слова (ненормовані):
греки в Украине -- греки в Україні -- греки Приазовья -- етноменшини України -- кухня народов мира -- кухні народів світу -- национальная кухня -- национальные меньшинства -- національна кухня -- національні меншини -- традиционная пища -- традиційна їжа -- традиционная культура -- традиційна культура -- етнокультурна взаємодія -- этнокультурное взаимодействие
Анотація: Проаналізовано стан збереженості традицій приготування їжі у приазовських греків, з'ясовано ступінь етнокультурних взаємовпливів, що виникли з огляду на їхнє переселення на територію України з Криму після російсько-турецької війни 1768-1774 р р.


Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)