Головна
Авторизація
Прізвище
№ читательского билета
Наукова бібліотека Українського державного університету науки і технологій
Бази даних
Статті, доповіді, тези- результати пошуку
Вид пошуку
Каталог книг
Каталог книг НМетАУ (до 2022 року)
Періодичні видання (друковані)
Статті, доповіді, тези
Рідкісні та цінні видання
Охоронні документи
Мережеві ресурси
Зона пошуку
Ключевые слова
Автор
Назва
Рік видання
Знайдено у інших БД:
Каталог книг (1)
Формат представлення знайдених документів:
повний
інформаційний
короткий
Відсортувати знайдені документи за:
автором
назвою
роком видання
типом документа
Пошуковий запит:
<.>K=національна кухня<.>
Загальна кількість знайдених документів
:
3
Показані документи
с 1 за 3
1.
Форма документа
: Стаття із журналу
Шифр видання
:
Автор(и)
: Бурдейна Т. Л. (Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д.Ушинського; Одеса)
Назва
: Трансляція етнокультурних сенсів через національну кухню
Місце публікування
: Грані: Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах. - Д.: Дніпропетровський нац. ун-т, Центр соц.-політ.досліджень, 2014. - № 6. - С. 40-48 (Шифр Г2/2014/6)
Примітки
: Література : С.47-48 : 7 назв
УДК
: 008.001
ББК
: 71.0
Предметні рубрики:
Культурологія
Культурология
Анотація:
Етнокультурна специфіка зберігається та передається різноманітними засобами.
Національна кухня
як одна із найважливіших побутових реалій теж здійснює трансляцію етнокультурних сенсів. При цьому кожна страва є своєрідним текстом з особливим семіотични м наповненням. Національна страва є одним із культурно-історичних символів народу. У кожній національній кухні існують усталені концепти, що виникли у процесі комунікації. Для українців таким концептом є борщ - один із етномаркерів українства. Приготу вання і вживання їжі є комунікацією синтетичного типу, яка продукує передачу і сприйняття інформації кінестичним, аудіальним і візуальним способами. Крім звичайних повсякденних страв є й святкові, які стають не звичайним текстом, а урочистим.
Знайти схожі
2.
Форма документа
: Стаття із журналу
Шифр видання
:
Автор(и)
: Бондаренко, Галина, Бех, Микола, Таран, Олена
Назва
:
Національна кухня
в контексті запитів сучасного ринку
Місце публікування
: Народна творчість та етнологія. - Київ, 2015. - № 5. - С. 96-103
Примітки
: В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
УДК
: 39(477)
ББК
: 63.5(4Укр)
Предметні рубрики:
Етнологія
Этнология
Географіч. рубрики:
Україна
Украина
Житомирська область
Вінницька область
Житомирская область
Винницкая область
Ключові слова
(''Вільн.індекс.''): етнографія україни--национальная кухня--
національна кухня
--традиционная пища --традиційна їжа--практики харчування--практика питания--соціологія харчування--социология питания--традиционная культура--традиционное питание--традиційна культура--традиційне харчування--украинская кухня--украинская народная кухня--українська народна кухня--украинская национальная кухня--українська
національна кухня
--українська кухня--регіони україни--регионы украины--этнология украины
Анотація:
Досліджується потенціал народних традицій харчування, виробництва традиційних продуктів у сучасних ринкових умовах.
Знайти схожі
3.
Форма документа
: Стаття із журналу
Шифр видання
:
Автор(и)
: Пономарьова, Ірина
Назва
: Специфічні риси в системі харчування греків Приазов'я
Місце публікування
: Народна творчість та етнологія. - Київ, 2015. - № 5. - С. 24-37
Примітки
: Література : 42 назви. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
УДК
: 39(477)
ББК
: 63.5(4Укр)
Предметні рубрики:
Етнологія
Этнология
Географіч. рубрики:
Україна
Украина
Приазовье
Приазов'я
Ключові слова
(''Вільн.індекс.''): греки в украине--греки в україні--греки приазовья--етноменшини україни--кухня народов мира--кухні народів світу--национальная кухня--национальные меньшинства--
національна кухня
--національні меншини--традиционная пища --традиційна їжа--традиционная культура--традиційна культура--етнокультурна взаємодія--этнокультурное взаимодействие
Анотація:
Проаналізовано стан збереженості традицій приготування їжі у приазовських греків, з'ясовано ступінь етнокультурних взаємовпливів, що виникли з огляду на їхнє переселення на територію України з Криму після російсько-турецької війни 1768-1774 р р.
Знайти схожі
повний формат
короткий формат
всі знайдені
відмічені
окрім відмічених
Стандартний
Розширений
Професійний
За словником
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)