Головна
Авторизація
Прізвище
№ читательского билета
 

Бази даних


Статті, доповіді, тези- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
 Знайдено у інших БД:Каталог книг (1)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: <.>K=національна кухня<.>
Загальна кількість знайдених документів : 3
Показані документи с 1 за 3
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бурдейна Т. Л. (Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д.Ушинського; Одеса)
Назва : Трансляція етнокультурних сенсів через національну кухню
Місце публікування : Грані: Науково-теоретичний і громадсько-політичний альманах. - Д.: Дніпропетровський нац. ун-т, Центр соц.-політ.досліджень, 2014. - № 6. - С. 40-48 (Шифр Г2/2014/6)
Примітки : Література : С.47-48 : 7 назв
УДК : 008.001
ББК : 71.0
Предметні рубрики: Культурологія
Культурология
Анотація: Етнокультурна специфіка зберігається та передається різноманітними засобами. Національна кухня як одна із найважливіших побутових реалій теж здійснює трансляцію етнокультурних сенсів. При цьому кожна страва є своєрідним текстом з особливим семіотични м наповненням. Національна страва є одним із культурно-історичних символів народу. У кожній національній кухні існують усталені концепти, що виникли у процесі комунікації. Для українців таким концептом є борщ - один із етномаркерів українства. Приготу вання і вживання їжі є комунікацією синтетичного типу, яка продукує передачу і сприйняття інформації кінестичним, аудіальним і візуальним способами. Крім звичайних повсякденних страв є й святкові, які стають не звичайним текстом, а урочистим.
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бондаренко, Галина, Бех, Микола, Таран, Олена
Назва : Національна кухня в контексті запитів сучасного ринку
Місце публікування : Народна творчість та етнологія. - Київ, 2015. - № 5. - С. 96-103
Примітки : В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
УДК : 39(477)
ББК : 63.5(4Укр)
Предметні рубрики: Етнологія
Этнология
Географіч. рубрики: Україна
Украина
Житомирська область
Вінницька область
Житомирская область
Винницкая область
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): етнографія україни--национальная кухня--національна кухня--традиционная пища --традиційна їжа--практики харчування--практика питания--соціологія харчування--социология питания--традиционная культура--традиционное питание--традиційна культура--традиційне харчування--украинская кухня--украинская народная кухня--українська народна кухня--украинская национальная кухня--українська національна кухня--українська кухня--регіони україни--регионы украины--этнология украины
Анотація: Досліджується потенціал народних традицій харчування, виробництва традиційних продуктів у сучасних ринкових умовах.
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Пономарьова, Ірина
Назва : Специфічні риси в системі харчування греків Приазов'я
Місце публікування : Народна творчість та етнологія. - Київ, 2015. - № 5. - С. 24-37
Примітки : Література : 42 назви. - В ОБЛ. БІБЛІОТЕКІ
УДК : 39(477)
ББК : 63.5(4Укр)
Предметні рубрики: Етнологія
Этнология
Географіч. рубрики: Україна
Украина
Приазовье
Приазов'я
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): греки в украине--греки в україні--греки приазовья--етноменшини україни--кухня народов мира--кухні народів світу--национальная кухня--национальные меньшинства--національна кухня--національні меншини--традиционная пища --традиційна їжа--традиционная культура--традиційна культура--етнокультурна взаємодія--этнокультурное взаимодействие
Анотація: Проаналізовано стан збереженості традицій приготування їжі у приазовських греків, з'ясовано ступінь етнокультурних взаємовпливів, що виникли з огляду на їхнє переселення на територію України з Криму після російсько-турецької війни 1768-1774 р р.
Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)